Attention To All Readers
If you have any comment or suggestion for this blog, do tell us.
And if you guys have anything to be share, do enlighten us by sending us email at
mahasiswa.nadi.negara@gmail.com

Saturday 30 July 2011

RESIPI PILIHAN MNN : BISTIK DAGING

Sempena Ramadhan yang makin menjelang ini,Mahasiswa Nadi Negara menyediakan satu slot khas untuk resipi.Semoga resipi yang dibawakan oleh MNN ini membawa manfaat kepada semua.Bagi yang berminat,bolehlah mencuba dirumah


Bahan-bahan

- Rempah bistik (boleh dpt kt mana-mana kedai / pasar)

- bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas

- asam, garam, ajinomoto (optional ) 

- kicap pekat, gula, kerisek

-rempah tumis (buah pala,cengkih,kayu manis,bunga lawang)

- minyak utk menggoreng

- daging

Cara-cara memasak

- kisar bawang, lengkuas, halia.

- tumbuk kerisek sampai keluar minyak.

- bahan yang dikisar dibahagi dua, 1 bhgian campur dengan repah kerisek, kicap pekat (sukatan ikut suke..) & rempah bistik

- perap daging yg dah di hiris halus dengan campuran kerisek, rempah bistik, etc tu td.. (perap dlm 2 jam. lebih lama lebih sedap)

- panaskan minyak tumis rempah tumis.. rempah tumis (buah pala, cengkih, kayu manis, bunga lawang). da naik bau, masukkan bahan kisar ynag sebahagian ladi tadi

- masukkan daging yg telah diperap

- masak hingga empuk.Bile sudah empuk baru masukkan asam, garam, gula, etc..

* petua: kalau x empuk jugak, masukkan sudu dlm bistik tu dlm kuali. insya'Allah cepat empuk.. :)

(Sumber : Hidayatul Hajar / Che Dett)
-Mahasiswa Nadi Negara-

No comments:

Post a Comment