Sempena Ramadhan yang makin menjelang ini,Mahasiswa Nadi Negara menyediakan satu slot khas untuk resipi.Semoga resipi yang dibawakan oleh MNN ini membawa manfaat kepada semua.Bagi yang berminat,bolehlah mencuba dirumah
Bahan-bahan
- Rempah bistik (boleh dpt kt mana-mana kedai / pasar)
- bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas
- asam, garam, ajinomoto (optional )
- kicap pekat, gula, kerisek
-rempah tumis (buah pala,cengkih,kayu manis,bunga lawang)
- minyak utk menggoreng
- daging
Cara-cara memasak
- kisar bawang, lengkuas, halia.
- tumbuk kerisek sampai keluar minyak.
- bahan yang dikisar dibahagi dua, 1 bhgian campur dengan repah kerisek, kicap pekat (sukatan ikut suke..) & rempah bistik
- perap daging yg dah di hiris halus dengan campuran kerisek, rempah bistik, etc tu td.. (perap dlm 2 jam. lebih lama lebih sedap)
- panaskan minyak tumis rempah tumis.. rempah tumis (buah pala, cengkih, kayu manis, bunga lawang). da naik bau, masukkan bahan kisar ynag sebahagian ladi tadi
- masukkan daging yg telah diperap
- masak hingga empuk.Bile sudah empuk baru masukkan asam, garam, gula, etc..
* petua: kalau x empuk jugak, masukkan sudu dlm bistik tu dlm kuali. insya'Allah cepat empuk.. :)
(Sumber : Hidayatul Hajar / Che Dett)
-Mahasiswa Nadi Negara-
No comments:
Post a Comment